Regionskoder

Alla officiellt licenserade produkter till SNES kom med en unik produktkod. Denna produktkod är uppdelad i fyra stycken: konsolltyp, spelets ID, region och eventuellt utgåva. I Sverige är man oftast mest intresserad utav den tredje delen, regionskoden, för att se om den är SCN som betyder Scandinavia – dvs den är tillverkad för den skandinaviska marknaden. Men alla PAL-utgåvor (t.ex. NOE, EUR, UKV) fungerar fint på svenska konsoller! I slutet av SNES:ets livstid var de flesta produkterna i Europa märkta med den gemensamma regionskoden EUR.

Konsolltyp

De 3 eller 4 första bokstäverna indikerar vilket system spelet är gjort för.

Kod Konsoll Region
SHVC Super Home Video Computer Japan
SFT Sufami Turbo Japan
SNS Super Nintendo System USA och Kanada
SNSP Super Nintendo System PAL Europa och Australien
SNSN Super Nintendo System (N?) Korea och Hong Kong

Spel ID

Före 1:a juni, 1994, så hade spelen bara enkla ID med 2 tecken för att indikera vilket spel det är. Spel släppta efter 1:a juni, 1994,  fick ID med 4 tecken vilket har lite mer information.

Kod Förklaring
Första tecknet
A*** Vanlig kasett
T*** Kasetten har ett modem
Z*** Kasetten har en BS-X anslutning
Sista tecknet
***D Tysk utgåva
***E Engelsk utgåva (USA)
***F Fransk utgåva
***H Nederländsk utgåva
***J Japansk utgåva
***K Koreansk utgåva
***P Engelsk utgåva (UK)
***S Spansk utgåva

Det fjärde tecknet slog aldrig riktigt igenom så de flesta spelen fick P och utgåvan fick man titta på regionskoden som beskrivs i nästa stycke.

Region

Tredje delen av koden är dess region var spelet är släppt. Japanska och amerikanska titlar före 1:a juni, 1994, har inte denna kod.

Kod Region Typ
AUS Australien PAL
CAN Kanada NTSC-U
DIS* Visningsex. Alla
EUR Europa PAL
FAH Frankrike och Nederländerna PAL
FRA Frankrike PAL/SECAM**
FRG Frankrike och Tyskland PAL
GPS Low Volume PAL
HKG Hong Kong NTSC-N
HOL Nederländerna PAL
ITA Italien PAL
JPN Japan NTSC-J
KOR Korea NTSC-N
LTN Latinamerika NTSC-U
NOE Tyskland PAL
SCN Skandinavien PAL
SPA Spanien PAL
UKV Storbritannien PAL-UK**
USA Amerikas förenta stater NTSC-U

* Visningsexemplar av Stunt Race FX och Tetris Attack la till DIS efter sin vanliga kod, men Contra III: The Alien Wars och Ken Griffey Jr.’s Winning Run så ersatte DIS deras vanliga regionskod. Donkey Kong Country Competition Cartridge börjar också med DIS.
** PAL, PAL-UK och PAL/SECAM spel är alla kompatibel med varandra. De har bara olika antal aktiva utritna linjer till TV:n, vilket inte påverkar TV:n på samma sätt som NTSC gör. FRA och UKV regionskodade spel kommer att fungera på vilken PAL konsoll som helst, och vice-versa.

Utgåva

Vissa produkter fick en återutgivning, vilket som markerades med en siffra i slutet av produktkoden. T.ex. om produktkoden slutar med -3 så är det den tredje återutgivningen (fjärde versionen) utav produkten.

Denna sida är kopierad och översatt från SNES Wiki.